Shiny Rides

Hur tvättar man fälgar och däck?

Osäker på hur man tvättar sina fälgar och däck på bästa sätt? Följ vår guide och få dina däck och fälgar superfräscha igen. Har du ingen högtryckstvätt hemma så har många bensinmackar Gör-det-själv-hallar där du är välkommen att tvätta din bil.

Tänk på att aldrig tvätta dina fälgar i direkt solljus eller när dom är väldigt varma. Risken är då att medlen torkar in och det vill vi undvika. Tänk också på att om du tvättar när det är kallt så behöver kemet längre tid på sig att verka.

Tidsåtgång: 20 minuter

Nödvändiga verktyg:

- Högtryckstvätt
- Spann
- Fälgborste
- Däckborste
- Mikrofiberduk(ar)

Kem:

- Fälgrengöring eller fälgsyra
- Alkalisk avfettning
- Däckglans
- Lackskydd (valfritt)

Steg för att få rena fälgar och däck:

Steg 1 : Spraya på fälgrengöring
Spraya på fälgrengöring eller fälgsyra anpassad för dina fälgar enligt tillverkarens anvisningar. Vissa medel ska sprayas på torra fälgar och vissa ska sprayas på blöta fälgar för att vara effektiva. Läs på flaskan. Låt verka en stund men låt inte medlet torka in. Skulle det ändå göra det så spraya på mer till fälgen är blöt igen.
Steg 2 : Gå på med fälgborsten
När fälgrengöringen reagerat med smutsen (många blir lila) är det dags att bearbeta smutsen mekaniskt med fälgborsten. Var noga med att komma åt i alla vinklar och vrår. Skölj av borsten i en spann med ljummet vatten mellan varven.
Steg 3 : Spraya på alkalisk avfettning.
Spraya på alkalisk avfettning på däcken och låt verka. Skrubba med en däckborste för att frigöra all smuts.
Steg 4 : Spola av
Spola av däcken och fälgarna med högtryckstvätten.
Steg 5: Torka torrt
Torka däck och fälg torra med en mikrofiberduk.
Steg 6: Applicera däckglans och ev. lackskydd
Applicera däckglans enligt tillverkarens anvisningar. Har du ett lackskydd du gillar kan du applicera detta även på dina fälgar. Det kommer göra att smutsen får svårare att fästa och nästa tvätt blir enklare.
Varukorg