Hur polerar man bilen?

Behöver du polera bilen? Följ vår steg-för-steg-guide och få ett resultat du kommer bli stolt över.

Tidsåtgång: 240 minuter

Nödvändiga verktyg

– Polermaskin
– Polertrissor

Kem:

– Lera eller lerduk
– Isopropylalkohol (IPA)
– Polermedel (efter ditt behov)

Steg för att polera bilen:

Steg 1 : Tvätta bilen.
Följ vår guide i hur man tvättar bilen. Klicka på rubriken ovan så tar vi dig dit.

Steg 2 : Lera
När bilen är förtvättad går du över den med lera eller lerduk. Använd ett schampo, utan tillsatser av vax eller SiO2, utblandat med vatten som glidmedel mellan lera/lerduk och lacken. Använd mycket vatten/schampo i detta steg. Gå över hela bilen med raka drag. Inga cirkulära rörelser. Du ska inte trycka ner leran utan låt den bara löpa lätt över lacken. När den börjar bli förorenad knådar du om leran och fortsätter.

Steg 3: Skölj av och torka bilen.
Skölj av bilen noga och torka den torr. Säkerställ att bilen är torr i springor, dörrgångar etc. då vatten och polermedel inte är en bra kombination.
Använd gärna en fordonsblås eller tryckluft för att få bilen riktigt torr.

Steg 4: Torka bilen med IPA
Torka bilen med Isopropylalkohol (IPA) för att avlägsna alla rester av vax eller lackskydd.

Steg 5: Tejpa lister
Tejpa gummilister. Du vill inte få polermedel på dina gummilister då det kommer vara svårt att få bort polermedlet från dem.

Steg 6 Undersök din lack
Du behöver nu fundera på vilket skick din lack befinner sig i. Är den mycket repig behöver du välja en trissa och polermedel som avverkar mer. Är lacken mindre repig behöver du således en trissa och polermedel som avverkar mindre. Prova på en yta och anpassa kombinationen av polertrissa och polermedel därefter.

Steg 7: Polera första steget
När du hittat en kombination av trissa och polermedel som avverkar tillräckligt mycket för att få bort reporna polerar du panel för panel. Behöver du anpassa trissa och polermedel så gör det.
Polertrissan kommer bli mättad av förbrukat polermedel under arbetets gång. Du kommer behöva blåsa ur detta med tryckluft. Alternativt så använder du ett gäng trissor som du sedan tvättar.
När du polerat första steget torkar du bort polermedlet med IPA och kontrollerar ditt resultat. Är du nöjd går du vidare till nästa steg.

Steg 8 Polering andra steget
Har du använt ett grovt polermedel i föregående steg kommer du behöva polera igen med ett mindre grovt polermedel för att få bort de repor du introducerat i föregående steg. Detta behöver upprepas till du är nere på ett riktigt fint polermedel.
När du polerat andra steget torkar du bort polermedlet med IPA

Steg 9 Kontrollera resultatet
Kontrollera ditt resultat. Släck ner i lokalen och gå över panel för panel med en stark ficklampa. Låt ljuset ”släpa” över panelerna. Ser du hologram eller repor behöver du polera bort dem.

Steg 10: Lackskydd
Nu när lacken är polerad behöver du lackskydda den. Använd ett vax eller ett keramiskt lackskydd. En guide hur du gör det hittar du om du klickar på rubriken ovan.