Shiny Rides

cleaning, steam, smoke-1837332.jpg

Hur tvättar man bilen?

Osäker på hur man tvättar sin bil på bästa sätt? Följ vår guide och njut av en bil som ser ut som den är ny igen. Har du ingen högtryckstvätt hemma så har många bensinmackar Gör-det-själv-hallar där du är välkommen att tvätta din bil.

Tänk på att aldrig tvätta din bil i direkt solljus eller när den är väldigt varm. Risken är då att medlet torkar in och det vill vi undvika. Tänk också på att om du tvättar när det är kallt så behöver kemet längre tid på sig att verka.

Tidsåtgång: 60 minuter

Verktyg:

- Spann (gärna två).
- Högtryckstvätt
- Foam lance (valfritt)
- Tvätthandske eller svamp
- Fälgborste
- Däckborste
- Detailingborste
- Mikrofiberdukar
- Glasduk

Kem:

- Avfettning.
- Alkaliskt förtvättmedel (foam)
- Fälgrengöring eller fälgsyra
- Schampo
- Torkstöd
- Vax eller Wet Coat
- Fönsterputs (alkoholbaserad)
- Däckglans
- Medel för plast & gummi

Steg för att få en ren bil:

Börja med att göra däck och fälgar rena. Detta för att slippa stänka smuts på den rena bilen om du gör det efter du tvättat resten av bilen. Välj en fälgrengöring som är anpassad för dina fälgar och följ tillverkarens anvisningar. Var noga med att låta medlet verka utan att torka in och bearbeta fälgarna med en däckborste. Passa samtidigt på att spruta alkalisk avfettning på däcken och låt det verka innan du går på med fälgborste och därefter spolar av. En mer detaljerad guide för rengöring av fälgar och däck hittar du om du klickar på rubriken.
Lägg på avfettning på bilen anpassat efter den typ av smuts du har. På sommaren räcker oftast en alkalisk avfettning men på vintern kommer du behöva en kombination av kallavfettning och alkalisk avfettning. Börja med att lägga på kallavfettning upp till bilens handtag ungefär och låt verka under någon minut. Lägg därefter på alkalisk avfettning på hela bilen. Låt verka under några minuter, men låt inte medlet torka in. Spola av bilen nerifrån och upp. Inspektera lacken. Har du kvar asfaltsfläckar behöver du lösa upp dem med en asfaltslösare innan du fortsätter.
Har du en foam lance? Grattis! Lägg på ett lagom tjockt skum av ett alkaliskt förtvättmedel och låt verka. Glöm inte att spola in under hjulhusen. Skummet ska vara tjockt nog att hänga kvar lagom mycket. Målet är att det ska hinna lösa upp trafikfilmen och ta med sig den ner på golvet. Ett skum tjockt som raklödder ser kul ut, men hänger kvar på bilen för länge utan att transportera bort smutsen. Låt verka några minuter och spola av nerifrån och upp.
Steg 4 : Få bort all flygrost (valfritt steg)
Om du inte använt en flygrostborttagare på länge så är det dags nu. Lägg på flygrostbortagare enligt tillverkarens anvisningar och låt verka. På de ytor som blir lila kan du gå på försiktigt med en detailingborste innan du spolar av bilen.
Step 5 : Schamponera
Fyll en hink med ljummet vatten och bilschampo enligt tillverkarens anvisningar. Har du en hink till så fyller du den med enbart vatten. Denna hink använder du bara för att skölja av handsken mellan varven. Se till att hinken med schampo får ett högt och fint skum. Ta din tvätthandske, mikrofiberduk eller i värsta fall skumgummisvamp och doppa den i hinken med schampo. Tvätta bilen uppifrån och ner i raka drag med tvätthandsken. Undvik cirkulära rörelser. Skölj av svampen ofta. Avsluta med att öppna dörrar och tvätta dörrgångarna och trösklarna. Dessa ytor är smutsigast så vi tar dem sist. Skölj av bilen noga uppifrån och ner.
Steg 6: Torka & förbättra lackskydd
Torka bilen med en ren mikrofiberduk eller ännu hellre en fordonsblås (en lövblås fungerar också)! Använd gärna ett torkstöd, sprayvax eller en Wet Coat i detta steget. Det gör att bilen får en lätt hydrofobisk och glatt yta som gör att torkningen går lätt.
Steg 7: Putsa fönster
Putsa fönster invändigt och utvändigt. Använd ett medel som är alkoholbaserat och INTE ammoniakbaserat då ammoniak kan lämna fula märken på din lack och lister.
Steg 8: Sista finishen
Nästan klar. Spraya på däckglans på däcken. Fräscha upp gummi- och plastdetaljer med ett medel avsett för detta.
Varukorg