Shiny Rides

Hur lackskyddar man bilen?

Att välja rätt lackskydd för din bil är viktigt för att skydda dess lack mot yttre påverkan från sol och föroreningar  och för att bibehålla dess glans och finish. Det finns två huvudsakliga typer av lackskydd på marknaden – traditionellt bilvax och mer moderna keramiska lackskydd. Båda har sina fördelar och nackdelar, och det är viktigt att förstå skillnaderna mellan dem innan man gör sitt val.

Bilvax

Traditionellt bilvax är en väl beprövad metod för att skydda bilens lack. Det är relativt billigt och enkelt att applicera. Bilvaxet ger en hög glans och är effektivt mot smuts och damm. Nackdelen med bilvax är att det inte är lika hållbart som mer moderna keramiska lackskydd. Det behöver appliceras oftare, vanligtvis varje eller varannan månad, och kan tvättas bort av regn och tvätt.

Keramiskt lackskydd

Keramiska lackskydd däremot är en modern teknik som ger en överlägsen hållbarhet och skydd. De kan skydda bilens lack i upp till ett år eller längre, vilket sparar tid och pengar i längden. Keramiska lackskydd ger också en hög glans och är motståndskraftiga mot kemikalier, UV-strålning och repor. Nackdelen med keramiska lackskydd är att de är dyrare än traditionellt bilvax och kräver en noggrann förberedelse av bilens lack innan appliceringen.

Förberedelser

För att förbereda bilen för lackskydd, behöver du tvätta och torka den ordentligt för att få bort all smuts och damm. Om det finns repor eller ojämnheter på ytan, behöver du eventuellt polera bilen för att jämna ut ytan. När ytan är ren och slät, är det dags att applicera lackskyddet.

Applicering

För att applicera traditionellt bilvax, applicerar du vaxet på en ren och torr yta med en applikator. Se till att täcka hela ytan jämnt och låt vaxet torka i 10-15 minuter. När vaxet är torrt, polera det med en mikrofiberduk för att få fram glansen.

För att applicera keramiskt lackskydd, börja med att skaka flaskan väl och applicera produkten på en ren och torr yta med en applikator. Låt lackskyddet torka i 1-2 minuter och torka sedan bort överflödigt material med en ren mikrofiberduk. Låt lackskyddet härda i minst 24 timmar innan du utsätter bilen för vatten eller tvätt.

Underhåll

När du har applicerat lackskyddet på din bil är det viktigt att underhålla den genom regelbunden tvättning och rengöring för att säkerställa dess glans och skydd. Använd ett milt ph-neutralt bilschampo och tvätta bilen noggrant med en mikrofiberduk eller tvätthandske. Se till att inte använda för mycket tryck eller skrubba för hårt eftersom det kan skada lacken. Efter tvättning, torka bilen noggrant med fordonsblås eller en ren mikrofiberduk för att undvika vattenfläckar.

Sammanfattning

Lackskydd viktigt för att skydda din bils lack mot skador och bibehålla dess glans och finish. Traditionellt bilvax är en billig och enkel lösning medan keramiska lackskydd ger överlägsen hållbarhet och skydd. För att uppnå det bästa resultatet är det viktigt att förbereda bilens yta noggrant och följa applikationsinstruktionerna noga. Genom regelbunden tvättning och rengöring kan du säkerställa att din bil förblir skyddad och ser ut som ny under lång tid framöver.

Varukorg