Shiny Rides

Hur förtvättar man bilen?

Vi förtvättar bilen för att minimera repor från damm och andra partiklar som kan fastna mellan tvätthandske och lack. Ju mer smuts vi kan avlägsna från bilen innan vi går på med mekanisk bearbetning, desto bättre är det. 

Tidsåtgång: 30 minuter

Nödvändiga verktyg:

- Högtryckstvätt
- Foam lance
- Mikrofiberduk

Kem:

- Kallavfettning
- Alkalisk avfettning
- Alkaliskt förtvättmedel (Foam)
- Asfaltslösare
- Flygrostborttagare

Steg för en säker och effektiv förtvätt:

Steg 1 : Kallavfettning
Lägg på kallavfettning upp till dörrhandtagen men inte däröver. Anledningen är att kallavfettning är en petroleumbaserad avfettning som löser upp rostskyddet på din bil om det hamnar på fel plats. Undvik därför att kallavfettning letar sig in under exempelvis fönsterlister. Låt kallavfettningen verka under några minuter men låt den inte torka in.
Steg 2 : Alkalisk avfettning
Spraya på alkalisk avfettning över hela bilen. Alkalisk avfettning är vattenbaserad med ett högt pH och löser organisk smuts väl. Denna är säker att lägga över hela bilen inklusive innanför hjulhus och på bottenplattan. Låt verka ytterligare några minuter. Medlet ska inte torka in.
Steg 3 : Alkaliskt förtvättmedel i foam lance
Fyll på förtvättmedel i din foam lance och lägg på ett tjockt skum över hela bilen. Skummet ska vara lagom tjockt. Målet är att det ska hänga kvar en stund men sedan rinna av bilen och ta med sig smuts på vägen.
Steg 4 : Spola av
När förtvättmedlet gjort sitt efter ca. 5-10 minuter så spolar du av bilen noga nerifrån och upp. Du spolar nerifrån och upp för att undvika rinnmärken från avfettningarna.
Steg 5: Asfaltslösare
Titta över bilen noga. Hittar du svarta asfaltsfläckar på lacken tar du bort dessa med en asfaltslösare (lacknafta fungerar också) och en mjuk mikrofiberduk. Har du ingen asfaltslösare prova din kallavfettning. Är den av tillräckligt bra kvalitet kommer den att fungera.
Steg 6: Flygrostborttagare
Spraya på en flygrostbortagare där flygrost brukar samlas. Huv och bakom hjulhusen är bra kandidater. När flygrostbortagaren reagerar med järnpartiklar färgas den lila. Låt verka under några minuter och spola av noga. Din bil är nu förtvättad och vi har knappt rört lacken mekaniskt vilket gör att vi i schamponeringssteget minimerar risken för tvättrepor.

FAQ

Genom att förtvätta bilen får du bort den mesta av smutsen innan du går på och mekaniskt gnuggar bort den med din tvättvante eller tvättsvamp. Det minimerar risken för tvättrepor. Dessutom tar förtvättsteget bort föroreningar som ett normalt bilschampo inte rår på. 

En foam lance är en skumpåläggare för bl.a.  förtvättmedel som du kopplar ihop med din, eller tvätthallens, högtryckstvätt.

Flygrost är små metallpartiklar från dubbdäck och  bromsskivor som virvlar omkring på våra vägar. När dessa heta partiklar kommer i kontakt med lacken på våra bilar kan de fastna och i förlängningen skada lacken. Du använder en flygrostbortagare i förtvättssteget för att få bort dessa partiklar från din bil.

Varukorg